
Калій головний складник, що підвищує врожайність, якість та стійкість рослин до стрес-факторів. Калій підвищу гідратацію колоїдів цитоплазми, її водоиючт здатність і проникливість. Тим самим він створює умови для активного синтезу білків і інших органічних сполук. Разом із тим калій регулює відкриття й закриття продих в і активує рух асимілянтів по рослині. Високий вміст калію в клітинному соку збільшує тургор клітин, захищає від в’янення. Під впливом калію рослини стають більш зимо- та морозостійкими, що пов’язано із збільшенням у клітинах вмісту цукрів і осмотичного тиску. Калій підвищує стійкість рослин до грибкових та вірусних захворювань, сприяє росту кореневої системи, покращує кущення. Під його впливом зростає інтенсивність фотосинтезу внаслідок кращого синтезу хлорофілу. Читати далі Фізіологічна роль дефіцит калію (К)