Опубліковано

Фізіологічна роль міді (Cu)

нестача міді

Мідь входить до складу ферментів, активізує вуглеводний і білковий обмін. Позитивно впливає на фотосинтез та синтез білка. Цей елемент підсилює інтенсивність дихання рослин. Велике значення вона відіграє у формуванні генеративних органів, впливає на розвиток і будову клітин рослин, підвищує стійкість до грибкових та бактеріальних хвороб, збільшує стійкість до вилягання. Елемент приймає участь в зміцненні клітинної стінки, таким чином впливаючи на її міцність та здатність протидіяти впливу негативних факторів.

Ознаки дефіциту міді (Cu).

За нестачі міді гальмується ріст генеративних органів, зменшується інтенсивність фотосинтезу. За нестачі міді на листках проявляється хлороз. Мідь відносно нерухома в рослині, тому нестача її помітна на молодих листках. Найбільш характерна нестача міді виявляється в зернових культурах. Кінчики молодих листків біліють і закручуються, краї їх стають жовтими і згодом кінчики відмирають. Дефіцит міді призводить також до недостатнього розвитку колосків (пустозерність).

Нестача міді зумовлюється високими нормами мінеральних добрив, вапнування грунтів, високими температурами грунту та повітря.

Нестача міді в посівах ячменю
Нестача міді в посівах ячменю
Результат дефіциту міді на зернових
Результат дефіциту міді на зернових
Ознаки дефіциту міді на томатах
Ознаки дефіциту міді на томатах
Дефіцит міді на картоплі
Дефіцит міді на картоплі
74 / 100