Опубліковано

Фізіологічна роль дефіцит калію (К)

soya K

Калій головний складник, що підвищує врожайність, якість та стійкість рослин до стрес-факторів. Калій підвищу гідратацію колоїдів цитоплазми, її водоиючт здатність і проникливість. Тим самим він створює умови для активного синтезу білків і інших органічних сполук. Разом із тим калій регулює відкриття й закриття продих в і активує рух асимілянтів по рослині. Високий вміст калію в клітинному соку збільшує тургор клітин, захищає від в’янення. Під впливом калію рослини стають більш зимо- та морозостійкими, що пов’язано із збільшенням у клітинах вмісту цукрів і осмотичного тиску. Калій підвищує стійкість рослин до грибкових та вірусних захворювань, сприяє росту кореневої системи, покращує кущення. Під його впливом зростає інтенсивність фотосинтезу внаслідок кращого синтезу хлорофілу.

Ознаки дефіцит калію.

За недостатньої кількості цього елемента листки по краях жовтіють, потім пожовклі тканини починають відмирати, внаслідок чого утворюється коричнева облямівка (відбувається так званий “крайовий опік”). Пожовтіння і відмирання тканин за різкого калійного голодування може поширитися і між жилками, які майже весь час залишаються зеленими. Плоди виростають дрібні, передчасно осипаються, мають низькі смакові якості.

Нестача калію на кукурудзі
Нестача калію на кукурудзі
Дефіцит калію на ріпаку
Дефіцит калію на посівах ріпаку
Нестача калію на сої
Нестача калію на сої
Дефіцит калію на пшениці
Дефіцит калію на пшениці
66 / 100