Бор впливає на значну кількість фізіолого-біохімічних процесів. Має величезне значення дефіциту бору у синтезі вуглеводів, їх перетворенні і перенесенні. Він активує білковий обмін, синтез і функції нуклеїнових кислот та енергетичні процеси в клітинах. Бор сприяє синтезу стимуляторів росту, зумовлює активність ферментів, нагромадження у рослинах вітамінів. Він сприяє синтезу хлорофілу та асиміляції СО2, впливає на ріст та розвиток кореневої системи, особливо молодих коренів і формування квіток, пилку, запилення, насіннєву продуктивність, на розвиток точки росту (зокрема, клітин меристеми).
Ознаки дефіциту бору
Ознаки гострої нестачі цього елемента насамперед спостерігаються у верхніх ярусах рослини. Брак бору зумовлює функціональні захворювання культурних рослин: льон уражується бактеріозом; у буряків спостерігається хлороз серцевинних листків, загнивання кореня (суха гниль); суцвіття у цвітної капусти темнішають, а в стеблах утворюється дупло з почорнілими краями; у виноградної лози розвивається некроз, тощо.
Недостатня кількість бору в яблуні та груші викликає хворобу – коркуватість плодів. У м’якоті з’являються круглі водянисті плями. Вони швидко буріють, перетворюються на виразки, які підсихають і нагадують корок, на якому з’являються тріщини. Агроноватика знань