Опубліковано

Фізіологічна роль дефіциту бору (В)

yabluko B

Бор впливає на значну кількість фізіолого-біохімічних процесів. Має величезне значення дефіциту бору у синтезі вуглеводів, їх перетворенні і перенесенні. Він активує білковий обмін, синтез і функції нуклеїнових кислот та енергетичні процеси в клітинах. Бор сприяє синтезу стимуляторів росту, зумовлює активність ферментів, нагромадження у рослинах вітамінів. Він сприяє синтезу хлорофілу та асиміляції СО2, впливає на ріст та розвиток кореневої системи, особливо молодих коренів і формування квіток, пилку, запилення, насіннєву продуктивність, на розвиток точки росту (зокрема, клітин меристеми).

Ознаки дефіциту бору

Ознаки гострої нестачі цього елемента насамперед спостерігаються у верхніх ярусах рослини. Брак бору зумовлює функціональні захворювання культурних рослин: льон уражується бактеріозом; у буряків спостерігається хлороз серцевинних листків, загнивання кореня (суха гниль); суцвіття у цвітної капусти темнішають, а в стеблах утворюється дупло з почорнілими краями; у виноградної лози розвивається некроз, тощо.

Недостатня кількість бору в яблуні та груші викликає хворобу – коркуватість плодів. У м’якоті з’являються круглі водянисті плями. Вони швидко буріють, перетворюються на виразки, які підсихають і нагадують корок, на якому з’являються тріщини. Агроноватика знань

Дефіцит бору в плодах груші
Дефіцит бору в плодах груші
Ознаки дефіциту бору на капусті
Ознаки дефіциту бору на капусті
Нестача бору на коренеплодах цукрового буряку
Нестача бору на коренеплодах цукрового буряку
Нестача бору в ягодах полуниці
Нестача бору в ягодах полуниці
70 / 100