Опубліковано Залишити коментар

Біологічна роль Cu та Мn у житті рослини

мікроелементи

Рентабельність рослинництва — основна мета сільськогосподарських виробників. Збалансоване мінеральне живлення рослини у поєднанні з грамотно підібраними агротехнологіями підвищує загальну економічну віддачу, ефективність застосування мінеральних добрив і забезпечує екологічність рослинництва.

Управління живленням рослин для отримання максимального врожаю і підвищення ефективності використання елементів живлення включає такі складові:

■             внесення поживних речовин відповідно до потреб рослини,

■             їхнє правильне застосування для максимального засвоєння,

■             оптимальні для зростання кількості поживи,

■             використання найбільш правильного джерела елементів живлення,

■             оптимальний для культури час внесення.

Зазвичай обговорення живлення рослин пов’язане з азотом, фосфором і калієм, але оптимальна продуктивність рослин та ефективність використання поживних речовин будуть досягнуті тоді, коли всі 13 основних елементів живлення постачатимуться у рослину.

Для росту і розвитку рослини

з ґрунтового розчину та позакореневого внесення у доступній формі рослина повинна засвоювати 13 (макро: азот, фосфор і калій; мезо: сірка, кальцій і магній; і мікроелементів: бор, хлор, мідь, залізо, марганець, молібден, цинк) із 16 основних поживних елементів. Якщо будь-яка з цих важливих поживних речовин обмежена, то і врожайність теж.

У зв’язку з важливістю мікроелементів у живленні рослин, потребами сільськогосподарських виробників та вимогами ринку України компанія «Спектр-Агро» спільно зі своїм іноземним партнером FМС Agro впроваджує 2020 року три нових продукти: Спектрум® Мідь, Спектрум® МnРго та Спектрум® Універсал.

spectrumНайперше це мідьвмісні продукти, що, окрім міді (Сu), мають у складі марганець (Мn), цинк (Zn) і магній (Mg). Під час випробувань на внесення Спектрум® Мідь, Спектрум® МnРго та Спектрум® Універсал одразу позитивно відреагували сільськогосподарські культури, про що свідчать наведені результати досліджень.

Розглянемо, наскільки важливі для рослини такі елементи живлення, як мідь (Сu) і марганець (Мn).

МІДЬ є потужним засобом нормалізації обмінних процесів у живому організмі, що слугує широкому її застосуванню у рослинництві. Майже вся мідь зосереджена в хлоропластах листя і тісно пов’язана з процесами фотосинтезу, вона стабілізує хлорофіл, оберігаючи його від руйнування. Мідь входить до складу мідьпротеїну, утворюючи окислювальний фермент, сприяє синтезу в рослинах залізовмісних ферментів. Позитивно впливає на синтез білків у рослинах, які забезпечують здатність тканин рослини утримувати воду. Мідь додає рослинам засухо та морозостійкості і захисту від бактеріальних, грибкових захворювань, бере участь у процесі фіксації азоту рослинами, підвищує стійкість до вилягання.

З іншого боку, марганець у рослинах переважно активує дію різних ферментів, що мають велике значення в окисновідновних процесах, фотосинтезі, диханні тощо. Поряд із кальцієм він забезпечує вибіркове засвоєння іонів із навколишнього середовища, прискорює загальний розвиток рослин, позитивно впливає на їхнє плодоношення. Під дією марганцю посилюється синтез вітаміну С, каротину, глутаміну, підвищується вміст цукру в коренеплодах буряка цукрового, а також крохмалю у бульбах картоплі. Підвищуючи водоутримання рослинних клітин, марганець знижує їхню транспірацію, бере участь в окисленні аміаку, відновленні нітратів. Отже, чим вищий рівень азотного живлення, тим важливіша роль марганцю для розвитку рослини.

Нестача міді викликає у рослини затримку росту та цвітіння, хлороз листя, втрату пружності клітин (в’янення). За гострого дефіциту міді у злакових рослин відзначається затримка у формуванні репродуктивних органів, підсихання кінчиків листя, недорозвиненість і пустозернистість колоса, зайве кущення, особливо у пшениці, вівса, ячменю; у плодових відбувається всихання пагонів, крона дерев набуває кущуватої форми, плоди стають дрібними з бурими плямами.

Якщо не вистачає марганцю, рослини починають чахнути й можуть бути вражені сірою плямистістю. За жорсткого дефіциту марганцю значно знижується вміст хлорофілу в листі та ліпідів у хлоропластах. Порушення системи фотосинтезу призводить до різкого зменшення умісту вуглеводів у рослині, особливо в кореневій частині. Це є ключовим фактором уповільнення зростання кореневої системи в умовах дефіциту марганцю.

Звертайтесь до менеджерів зі збуту «Спектр-Агро», які працюють на всій території України. Вони наддадуть Вам потрібну інформацію щодо застосування продуктів Спектрум. Офіційний імпортер в Україні: ТОВ «Спектр-агро»

Джерело: журнал “Агробізнес сьогодні”

63 / 100
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *