Опубліковано

Фізіологічна роль марганцю (Mn)

pschenuzia Mn

Марганець входить до складу активних груп 10 ферментів, що каталізують різні ланки метаболічних процесів. При його наявності також підвищується активність багатьох ферментів, що беруть участь у фотосинтезі, диханні, відновленні нітратів, нітритів та гідроксиламіну. Він впливає на синтез амінокислот, поліпептидів, багатофракційних білків і вітамінів, ростові процеси. Сприяє вибірковому поглинанню іонів з навколишнього середовища.

Ознаки дефіциту марганцю

Нестача марганцю викликає захворювання, яке називається плямистістю листя. Уражені листки втрачають зелений колір і стають світло-зеленими. Симптоми поширюються з країв листя до середини.

У яблуні ознаки дефіциту марганцю схожі на симптоми залізного голодування. Але за нестачі заліза ознаки з’являються переважно на молодих листках, а марганцю – на всіх, але частіше на старих. Крім того, марганцеве голодування характерне тим, що в початковій стадії біля середньої жилки залишається значно більше зелених тканин порівняно з голодуванням залізним.  Агроноватика знань

Дефіцит марганцю на листках сої
Дефіцит марганцю на листках сої
Ознаки дефіциту марганцю на кукурудзі
Ознаки дефіциту марганцю на кукурудзі
Дефіцит марганцю на яблуні
Дефіцит марганцю на яблуні
pschenuzia Mn
Нестача марганцю на пшениці
73 / 100