
Марганець входить до складу активних груп 10 ферментів, що каталізують різні ланки метаболічних процесів. При його наявності також підвищується активність багатьох ферментів, що беруть участь у фотосинтезі, диханні, відновленні нітратів, нітритів та гідроксиламіну. Він впливає на синтез амінокислот, поліпептидів, багатофракційних білків і вітамінів, ростові процеси. Сприяє вибірковому поглинанню іонів з навколишнього середовища.
Ознаки дефіциту марганцю
Нестача марганцю викликає захворювання, яке називається плямистістю листя. Уражені листки втрачають зелений колір і стають світло-зеленими. Симптоми поширюються з країв листя до середини.
У яблуні ознаки дефіциту марганцю схожі на симптоми залізного голодування. Але за нестачі заліза ознаки з’являються переважно на молодих листках, а марганцю – на всіх, але частіше на старих. Крім того, марганцеве голодування характерне тим, що в початковій стадії біля середньої жилки залишається значно більше зелених тканин порівняно з голодуванням залізним. Агроноватика знань



