Опубліковано

Чутливість сільськогосподарських культур до мікроелементи

мікродобриво

Відомо, що мікроелементи відіграють величезну роль у формуванні врожайності і якості зерна. Сільськогосподарські культури потребують різний асортимент та кількість мікроелементів (табл. 1). Бобові мають високу потребу в першу чергу в молібдені та кобальті, зернові – у марганці та міді, кукурудза – у цинку, цукровий буряк – у борі, соняшник добре реагує на внесення бору і міді, ріпак – на бор і марганець.

Таблиця 1. Мікроелементи і чутливі до них культури

Мікроелемент

Чутливі до нестачі елементу культури

Винос елементу з урожаєм, г/га

Залізо

Плодові, овочеві, кукурудза, бобові, овес, помідори

600-9000

Бор

Ріпак, цукровий буряк, соняшник, картопля, бобові, кукурудза, льон, овочеві, плодові

30-300

Мідь

Пшениця, ячмінь, овес, кукурудза, рис, овочеві, цукровий буряк, соняшник, бобові, плодові

10-300

Цинк

Кукурудза, рис, гречка, сорго, бобові, плодові, цукровий буряк, соняшник, картопля, капуста

75-200

Марганець

Овес, пшениця, ячмінь, ріпак, кукурудза, зернобобові, цукровий буряк, картопля, овочеві

300-1000

Молібден

Бобові, ріпак, гірчиця, цукровий буряк, гречка, пшениця, кукурудза, овес, картопля, помідори

6-10

Кобальт

Бобові, цукровий буряк, ячмінь, жито, гречка, пшениця

Незважаючи на відмінності в кількісній потребі, функції кожного мікроелемента в рослині суворо специфічні,  жодний з елементів не може бути замінений іншим.

Нестача будь-якого мікроелемента призводить до порушення процесів обміну речовин і фізіологічних процесів у рослинах, погіршення їх росту і розвитку, зниження врожаю та його якості. Агроноватика знань

68 / 100